Waarom worden we kaal?

Maar liefst 7 op 10 mannen wordt vroeg of laat kaal. Bij vrouwen is dit minder, daar krijgt 4 op de 10 ooit met haarverlies te maken.

De meeste mannen krijgen te maken met genetische kaalheid oftewel alopecia androgenetica. Deze kaalheid wordt veroorzaakt door het hormoon dihydrotestosteron (DHT), een afgeleide van het mannelijke hormoon testosteron. Gevoeligheid voor het hormoon DHT kan dus de groeifase van uw haar verkorten. Hierdoor kan u al op vroege leeftijd kaal worden. Vrouwen hebben minder kans op deze genetische kaalheid, omdat ze minder DHT produceren.

Bij mannen begint deze genetische kaalheid meestal bij de inhammen of de kruin. De cellen in de haarzakjes boven op het hoofd zijn namelijk gevoeliger voor DHT. Vaak duurt het meerdere jaren tot u helemaal kaal bent. Bij vrouwen verloopt deze genetische kaalheid anders, de middenscheiding wordt meestal breder. Ook krijgen ze vaak geen kale plekken, maar dunt het haar vooral uit.

Naast erfelijke aanleg kan kaalheid ook andere oorzaken hebben, zoals:

  • stress en trauma’s
  • ongezonde levensstijl
  • ziekten, zoals schildklierziekte
  • medicijngebruik, zoals chemotherapie
  • verandering hormoonbalans, bijvoorbeeld door de overgang

Kaalheid is nog steeds een groot taboe. Het zorgt vooral bij jonge mensen voor veel onzekerheid, stress en schaamte. Ook houden mensen vaak nog geheim dat ze een pruik dragen. De psychische gevolgen van kaal worden is een onderschat probleem. Mensen worden er echt ongelukkig door, ze worden onzeker en vooral wanneer ze buiten moeten komen.

Afgelopen jaren is het ondergaan van een haar- of hoofdhuidbehandeling wel bespreekbaarder geworden. Bekende Vlamingen en influencers pronken met hun nieuwe coupe op social media en nemen u mee in hun proces. Daarnaast zien we ook steeds meer mannen die hun kaalheid omarmen en hier trots op zijn. Dit leidt ook tot meer maatschappelijke acceptatie.

Zit dus niet met de handen in het haar. Haarwerken, pruiken, extensions... Isabelle Nijs biedt u een oplossing in alle discretie.

Bericht gepubliceerd op
30/08/2021 - 12:00

Terug naar het overzicht

×