18 oktober - Werelddag menopauze

Hoog tijd om de taboes rond haaruitval opzij te zetten

Heel veel vrouwen krijgen tijdens de menopauze te maken met flinke haaruitval.

“Haaruitval door hormonale schommelingen tijdens de menopauze is helemaal niet uitzonderlijk”, zegt Isabelle Nijs, “Maar extreme haaruitval door menopauze, dat komt weinig voor. In de meeste gevallen manifesteert de ‘hormonale haaruitval’ zich lokaal of door dunner wordend haar. Daar kan je op zich weinig aan  doen, maar we kunnen wél zorgen dat de levenskwaliteit niet in het gedrang komt.”

“Dat is altijd, in àlle gevallen mijn prioriteit”, zegt Isabelle: levenskwaliteit garanderen, zorgen dat mensen zich op hun gemak voelen, ongegeneerd, vrij om de dingen te doen die ze graag doen.

Maar àlles doen wat ik wil en kan … er zijn ook andere, vermijdbare aspecten die de levenskwaliteit van mensen met haarverlies beïnvloeden. Ongepast staargedrag, bijvoorbeeld …”

Isabelle verduidelijkt: “Ik merk dat er ook hier nog steeds een onuitgesproken maar onmiskenbaar taboe bestaat rond haaruitval. Vrouwen voelen zich bij ons in het salon ontspannen en ongedwongen. Gewone klanten en klanten met – pakweg – een haarstukje laten zich bijna zij aan zij soigneren, niemand kijkt daarvan op, iedereen voelt zich op z’n gemak. Maar buiten, ‘in de echte wereld’ , zou je kunnen zeggen, is het een ander verhaal. Daar krijgen mensen met haarverlies, mensen met een haarstukje of een pruik nog veel te vaak te maken met staargedrag, gegrijns of spottende blikken. Ik kan me daar nog altijd druk in maken. Het zou goed zijn dat we dààr vandaag, op deze 18de oktober even bij stilstaan. We kunnen allemààl een beetje bijdragen aan de levenskwaliteit van mensen met haarverlies…”

Bericht gepubliceerd op
18/10/2021 - 12:00

Terug naar het overzicht

×