Let your hair hang down: ik hou van haar, dit eindejaar!

Pruiken en haarwerken zijn populair vandaag. En niet alleen bij mensen die met haarverlies te maken krijgen. Er zijn massa’s redenen waarom mensen voor een aan haarstuk of voor en pruik kiezen. Uiteraard is haarverlies een belangrijke reden maar ook fashionista’s kiezen steeds vaker voor een pruik als een deel van hun make-up. Denk maar aan de bijna dagelijks wisselende look en outfit van iemand als Charlotte Adigéry. En ook party people houden van pruiken. En dan denken we niet aan carnavalspruiken maar aan mooie, esthetische pruiken waarmee stijlvolle nachtraven zich voor één avond een radicaal andere, verrassende en stijlvolle look aangemeten.

Na bijna twee jaar lockdown snakken mensen naar feesten en naar een uitbundig eindejaar. Daar zouden wel eens extravagante outfits en dus wellicht ook pruiken komen bij kijken, zelfs in beperkte kring?

Dat is goed mogelijk. Het zou me niet verbazen dat we op oudejaarsavond een aantal heel extravagante outfits te zien krijgen, zoals destijds tijdens het fin-de-siécle-oudejaar van 2000. Alleen zal het nu niet in discotheken en clubs zijn …

We moeten ook niet vergeten dat de mensen die pruiken puur als een feestaccessoire zien, toch een minderheid zullen zijn. Er is ook een serieus verschil in kwaliteit en look tussen een ‘feestpruik’ en een pruik die echt een dagelijks deel van je persoonlijkheid is. Ze moeten er allebei goed uitzien, natuurlijk. Maar aan een pruik die je elke dag draagt, worden wel andere, veel hogere eisen gesteld.

Voor de meeste mensen die straks met een pruik of een haarstuk Kerstavond of Oudejaar gaan vieren, is een pruik geen luxe maar veeleer een noodzaak om zich goed in hun vel te voelen.
Ik heb je al eens verteld hoe sommige mensen - na een chemo behandeling, bijvoorbeeld - echt tot tranen toe ontroerd zijn, wanneer ze zichzelf hier in de spiegel zien met een nieuwe haardos. Voor hen is dat een grote stap in de richting van herstel, van een nieuwe leven, van weer onder de mensen komen.

Maar wat je ook niet mag onderschatten: er rust bij ons nog steeds een beetje een sociaal taboe op alles wat met kaalhoofdigheid, pruiken, haarwerken te maken heeft.
Op zo’n feestmomenten, wanneer iedereen er op z’n best uitziet, in avondkledij en smoking, perfect opgemaakt, heb je niet veel nodig om het gevoel te hebben dat je uit de toon valt. Iemand die in een feestgezelschap het gevoel krijgt dat hij een ‘foute’ wat schreeuwerige das heeft uitgekozen, zal die das al snel proberen weg te moffelen.
Maar kaalhoofdigheid kan je niet zomaar wegmoffelen. En je kan ook aan tafel niet de hele avond een pet of een hoed opzetten. Voor die mensen is een pruik of een haarwerk geen accessoire, maar een deel van hoe ze er uitzien en wie ze zijn. Wat ook de reden is waarom je voor een pruik of een haarwerk kiest, de basisvoorwaarde voor prettige feesten, is toch dat je je goed voelt in je vel.

Bericht gepubliceerd op
20/12/2021 - 12:00

Terug naar het overzicht

×