Over voornemens en beslissingen...

In ’Fiddler on the Roof’, een oude, klassieke musical die tijdens de eindejaar periode overal op tv uitgezonden wordt, is de hoofdrol weggelegd voor Tevye, een besluiteloze zuivelhandelaar. Telkens wanneer Tevye een beslissing moet nemen, gaat het van ‘aan de ene kant’ en ‘aan de andere kant’, ‘als ik zus, dan dit’, ‘als ik zo, dan dát’… En zo twijfelt Tevye bijna een hele film lang.

De eindejaar periode is traditioneel de periode van goede voornemens. ‘Knopen doorhakken’, is een van de beste voornemens die een mens kan maken. Een beslissing nemen omtrent een verandering van voorkomen is niet makkelijk. Een haarstuk, een pruik, een correctie hier of daar … Vaak blijven mensen hun beslissing eindeloos uitstellen.

’Wat gaan de vrienden zeggen?’, ‘Zal er achter m’n rug gefluisterd worden?’, ‘Ga ik er spijt van krijgen?’, ‘Zal het resultaat zijn wat ik hoopte’, …

Er zijn zò veel redenen om iets niét te doen en - zo lijkt het toch - zo weinig redenen om het wél te doen.

Maar je hebt maar één reden nodig om iets te willen veranderen. Wanneer je alles op een rijtje zet, is er ook maar één goede reden om dingen te veranderen of om ze bij het oude te laten: het antwoord op de vraag ‘Voel ik me goed zoals het nu is?’ Is het antwoord ‘ja’, dan is er géén reden om wat dan ook te wijzigen. Is het antwoord ‘neen’, of zelfs ‘misschien’, dan is het tijd voor iets anders. Dat is mijn stelregel, mijn leidraad, telkens wanneer ik zélf een knoop moet doorhakken of een belangrijke beslissing moet nemen. Het belangrijkste is dat jij je goed voelt in je vel, niet wat anderen zeggen - of wat je dénkt dat ze zullen zeggen. Toch?

Knopen doorhakken en keuzes maken in functie van waar ìk me goed bij voel, en waar ik het meeste perspectief in zie, dat is een new year’s resolution die ik al vele nieuwjaren geleden heb gemaakt. Het is een voornemen dat ik nog steeds dagelijks toepas. En ik heb er nog nooit spijt van gehad.

Ik wens jullie allemaal veel wijsheid bij het kiezen van jullie goede voornemens, en een geweldig 2022!

Isabelle

Bericht gepubliceerd op
13/01/2022 - 12:00

Terug naar het overzicht

×